"Peştele cel mare" ("Big Fish")

2003
  • Big Fish

    Big Fish

Sinopsis

Un fiu încearcă să afle mai multe despre tatăl său muribund, rememorând poveştile şi fabulaţiile despre viaţa acestuia, auzite chiar de la el. Prin aceste scorneli, fiul începe să descopere marile calităţi şi marile defecte ale părintelui său.
“Peştele cel Mare” este povestea lui Edward Bloom şi a celor care îl iubesc. Chiar dacă nu crede întotdeauna orice cuvânt pe care îl spune, pentru Edward tot farmecul îl constituie arta povestirii.
La vârsta de opt ani, ţintuit la pat din cauza unei creşteri excesive, anormale, Edward îşi ocupă timpul citind întreaga Enciclopedie a Lumii. Este atras în special de un articol despre peştisorul de aur, în care află că „dacă peştişorii de aur sunt ţinuţi într-un bol mic, vor rămâne mici. Dacă spaţiul este mai mare, peştii îşi pot mări dimensiunea de două, de trei sau de patru ori.”
Zece ani mai târziu, după ce a devenit unul dintre cei mai populari oameni din Ashton, South Carolina, îşi dă seama că, exact ca şi peştişorul de aur, pentru a se dezvolta, trebuie să plece de acasă şi să exploreze lumea, aşa cum îi dezvăluie noului său prieten, Uriaşul Kar. Şi astfel, începe o călătorie mitică şi puţin probabilă.
După mulţi ani şi nenumărate aventuri, Bloom (Albert Finney) este bine cunoscut ca povestitor a tot felul de istorii exagerate despre viaţa sa aventuroasă, de pe când era un tânăr mai altfel decât ceilalţi, (Ewan McGregor), când dorinţa de pribegie îl purtase în jurul lumii ca apoi să-l aducă înapoi de unde a plecat. Explorările sale mitice sunt şi încântãtoare şi suprarealiste, împletind poveşti despre uriaşi şi vârcolaci, artiste de cabaret siameze, o vrăjitoare cu un ochi de sticlă cu care poate vedea viitorul şi, desigur, un peşte uriaş care nu se lasã prins.
Fabulaţiile lui Bloom îi încântã pe toţi cei pe care îi întâlneşte, cu excepţia fiului sãu, Will (Billy Cudrup), şi el plecat de acasã, dar, în cazul lui, pentru a scãpa din conul de umbrã în care se afla din cauza tatãlui sãu. Când Edward se îmbolnãveşte şi soţia sa, Sandra (Jessica Lange) încearcã sã îi împace, Will porneşte în propria lui cãlãtorie încercând sã separe mitul de realitate din viaţa tatãlui sãu şi sã gãseascã o cale de reconciliere.
“Big Fish” e o altă capodoperă a lui Tim Burton. Un festin vizual, plin de detalii imaculate.


Comentarii

Adaugă un comentariu

Nu există comentarii încă. Fii primul care pune comentariu!

  •